Medical taping

Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij de CureTape/Kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en te voorkomen.

De elastische tape is gericht op het verbeteren van de spierwerking. Het kan ontspannings-bevorderend worden aangelegd, of spier-ondersteunend, zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Wanneer niet goed functionerende spieren ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Spieren zijn namelijk niet alleen nodig voor beweging, maar zijn daarnaast ook bepalend voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Conclusie: Medical taping ondersteunt de spieren in hun functie. In tegenstelling tot sporttape beperkt het de beweeglijkheid niet; ze bereikt juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering.

Effecten van medical taping

  • spierfunctie verbeteren door spanningsregulatie
  • belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
  • pijndemping
  • ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
  • stimuleren van proprioceptie
  • correcties van de bewegingsrichting
  • vergroten van de stabiliteit
  • neuro-reflectoire beïnvloeding

De liftende werking van de CureTape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk.

De anti-allergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van CureTape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Zo wordt er 24-uur per dag aan herstel gewerkt, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Het blijft goed zitten, ook als het nat wordt. Douchen en zwemmen is gewoon mogelijk.

Het toepassingsgebied is breed. Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen.

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea.

Sinds 1998 heeft de methode zich ook in Nederland ontwikkeld.